Dry needlingEffectief bij verschillende klachten

Dry needling is een methode om de spieren te laten ontspannen. De fysiotherapeut prikt de spier aan met een droge acupunctuurnaald; er wordt dus geen vloeistof in het lichaam gespoten. Dry needling is overigens niet te verwarren met acupunctuur. Bij acupunctuur plaatst de therapeut meerdere naalden op specifieke punten, die langere tijd blijven zitten. Dit heeft invloed op de “energie” in het lichaam. Bij dry needling prikt de therapeut specifieke punten in een spier en prikkelt deze een aantal keren. De naald blijft zoals bij acupunctuur niet zitten, maar wordt verwijderd na het prikken van een specifiek punt, een triggerpoint genoemd.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn verkrampingen in de spieren die pijn veroorzaken in nabij gelegen lichaamsdelen. Triggerpoints uiten zich in pijn, beperking in beweging, tintelingen en doofheid in armen en benen, duizelingen en hoofdpijn. Ze worden veroorzaakt door verschillende factoren:

  • Acuut na een ongeluk of verkeerde beweging
  • Chronische pijn door langdurige overbelasting
  • Stress of depressie
  • Langere tijd van inactiviteit vanwege een operatie of gips
  • Weefselbeschadiging (bijv. meniscuslaesie)
  • Sportblessures
  • Te weinig slaap

Dry needling bij hoofdpijn

Bijna 80 procent van hoofdpijnklachten wordt veroorzaakt door de zogenaamde spanningshoofdpijn. Dit type hoofdpijn linken we aan spanning en stress. Het begint vaak met spanning in de nekspieren, uitstralend naar de achter-zij -en/of voorkant van het hoofd. Dit kan leiden tot een zeurende en stekende hoofdpijn. Dry Needling kan snel leiden tot ontspanning van deze spieren, waardoor de trigger naar hoofdpijn verdwijnt. De fysiotherapeut kijkt goed naar welke factoren van invloed zijn op de hoofdpijn om zo te bepalen welke behandeling het best bij u past. Dry needling zorgt voor ontspanning van de spieren. Om klachten op langere termijn te voorkomen, is houdingsadvies en een op maat gemaakt oefenprogramma vaak van grote waarde.

Behandeling en behandelplan

De fysiotherapeut bepaalt na het onderzoek of er triggerpoints zijn die de klachten (mede) veroorzaken. Deze punten prikt hij vervolgens aan met de acupunctuurnaald. De inbreng van de naald voel je bijna niet. Wel voel je een verkramping in de spier. Dit leidt tot wat stijf-en beursheid in het betreffende gebied direct na de behandeling. Deze “napijn” trekt vanzelf weer weg. Na een behandeling kun je al meteen verlichting of meer bewegingsvrijheid voelen. De fysiotherapeut bepaalt in overleg met u wat nodig is om de klachten verder aan te pakken. Wij gaan voor een lange termijn oplossing, waarbij het vaak nodig is de aangedane structuren te versterken door middel van gerichte oefeningen. Dry needling in combinatie met een specifiek oefenprogramma is daarom vaak een succesvolle combinatie.

Vergoeding

Dry needling van onder algemene fysiotherapie. De behandeling valt dus gewoon onder de aanvullende verzekering.


CONTACT