(Sport) revalidatieWat is sportrevalidatie?

Bij Fysio Flexibel staan we voor een langdurig effect van onze behandeling. Onze manuele vaardigheden zetten we daarom graag kracht bij met een persoonlijk en op maat gemaakt oefenprogramma. Carmen, Greetje en Remy van Fysio Flexibel hebben de tweejarige opleiding tot Physical Rehabilitation Trainer (PRT) gevolgd aan de International Academy of Sports (IAS). Onze revalidatieprogramma’s baseren we op het PRT concept, waarin de actieve revalidatie centraal staat. Op basis van een functionele analyse van de motorische eigenschappen en de fysiologische adaptatie- mogelijkheden van het menselijk organisme en bewegingsapparaat, stellen wij een revalidatieprogramma op. Géén vaste programma’s of schema’s, maar een persoonlijk schema, waarin de doelstellingen van de sporter/patiënt centraal staan.

Krachttraining

Krachttraining is een actieve vorm van een lichamelijke activiteit met aanwending van extra weerstand met als doelstelling de sportieve prestaties te verbeteren. Krachttraining en fitness wordt vaak met elkaar vergeleken. Er is een duidelijk verschil.

Wat is krachttraining

Bij fitness is het hoofddoel bewegen. Bij krachttraining ga je voor een verbeterde sportieve prestatie. Een voetballer doet bijvoorbeeld aan krachttraining omdat hij sneller wil sprinten. Een volleyballer volgt een specifiek krachtprogramma omdat hij hoger wil springen. Dit zijn sportspecifieke voorbeelden waarbij de sporter zijn grenzen verlegt om tot een verbeterde prestatie te komen.

Voordelen van krachttraining

Het volgen van een op maat gemaakt krachttrainingsprogramma met behulp van gewichten (halters, stangen) heeft een aantal positieve effecten op je lichaam. Zo kan het leiden tot meer spiermassa en uithoudingsvermogen van je spieren. Bovendien kan het je explosieve kracht verbeteren (zoals de voetballer die sneller wil zijn in de eerste meters) en versterkt het ook nog je pezen, banden en botten.

Voor jong en oud

Niet alleen jonge mensen hebben voordelen bij het doen aan krachttraining. Ook ouderen hebben baat bij een op maat gemaakt programma. Ouderen kunnen op die manier spierafbraak tegengaan en hun spiermassa behouden. Vanwege de vergrijzing en de bezuinigingen in de zorgen blijven ouderen tegenwoordig langer thuis wonen. Hierdoor zijn ze steeds meer afhankelijk van hun naasten en eigen zelfredzaamheid. Krachttraining onder goede begeleiding zorgt dat ouderen langer op de been blijven en makkelijker de dagelijkse activiteiten (opstaan uit stoel, trap lopen, boodschappen doen) kunnen blijven uitvoeren.


CONTACT